Hunter Kris

caini de vanatoare

Pensiune in Delta Dunarii

Copoi Ardelenesc

 

RASA DISPONIBILA NUMAI PE COMANDA - 0744.348.950

 

ŢARA DE ORIGINE: Ungaria

UTILIZARE: Copoi capabil să vâneze singur, la mare distanţă de stăpân. Este în mod deosebit capabil să depună muncă de limier şi să urmărească vânatul de talie mare. Când descoperă o urmă proaspătă, dă glas pe un ton plângăreţ. Odată pornit pe urmă, glasul lui, sonor şi cu tonalitate înaltă, se aude de la mare distanţă. Harţuieşte vânatul şi îl îndreptă pe linia de tir. În general lucrează singur sau în cuplu.

SCURT ISTORIC: Avem de-a face cu o rasa ungureasca foarte veche, a carei evolutie si dezvoltare au fost influentate de conditiile climaterice, geografice si de stilurile de vânatoare. A cunoscut perioada de glorie în evul mediu, când Copoiul Ardelenesc era câinele de vânatoare preferat de nobilime. Cu timpul, dezvoltarea agriculturii si silviculturii a facut ca rasa sa fie utilizata doar în zonele înalte si împadurite, greu accesibile, din Carpati. Ca urmare a terenului foarte variat, au luat nastere doua varietati de Copoi Ardelenesc - Copoiul Mare si Copoiul Mic de Transilvania - dar s-au facut permanent împerecheri între cele doua varietati. La origini, Marele Copoi Ungar era utilizat pentru vânatoarea animalelor mari, iar cel mic pentru vânatul de talie mica (vulpe, iepure) pe terenuri acoperite, precum si pentru vânatoarea animalelor mari, iar cel mic pentru vânatul de talie mica (vulpe, iepure) pe terenuri acoperite, precum si pentru vânatoarea de capre, în regiunile stâncoase. La începutul secolului XX, Copoiul de Transilvania era aproape disparut. Cresterea si selectionarea lui au fost reluate în 1968, iar astazi exista un septel important, din varietatea de talie mare, în Ungaria si în regiunile învecinate din România. Varietatea de talie mica a disparut.

ASPECT GENERAL : Forma si portul capului, proportiile corporale, membrele puternice si musculoase, precum si insertia cozii corespund tipului de copoi din europa centrala. Este vorba despre un Brachet de talie medie. Structura corporala a copoiul ungar este adaptata pentru a tine urma pe distante lungi, Are o constitutie atletica si osatura lui nu este nici grosolana, nici fina.

PROPORTII IMPORTANTE : Raport cranio-nazal aproape unitar. Înaltimea la greaban si lungimea corpului corespund raportului de 10/11.

COMPORTAMENT/CARACTER: Este vivace, curajos si tenace. Caracteristicile temperamentului sau sunt calmul si echilibrul. În acelasi timp este ferm si plin de temperament. Suporta cu usurinta conditii climaterice extreme.

CAP : Tipic de copoi, destul de lung, dar nu ascutit. Diferentele între cele doua sexe sunt bine marcate.

Regiune craniana : pielea de pe cap este bine întinsa si nu formeaza pliuri.

Craniu : usor bombat, protuberanta occipitala nu este accentuata. Arcadele sprâncenelor sunt slab marcate.

Stop : putin pronuntat.

Regiune faciala :

Trufa: nu este prea aplatizata si are culoare neagra. Nari larg deschise cu aripi mobile.

Bot : Linia nasului este dreapta.

Buze : uscate si bine lipte. Mucoase de culoare neagra.

Maxilare / dinti : maxilare puternice, dinti solizi si bine dezvoltati. Muscatura în foarfeca, dantura completa.

Obraji : rotunjiti, si slab dezvoltati.

Ochi : de dimensiune medie, migdalati, usor oblici, de culoare brun închis. Pleoape bine întinse pe globul ocular.

Urechi : prinse la semiînaltime, nu sunt prea grele. Cad de-a lungul obrajilor fara sa formeze pliuri. Pornind de la baza. Ele se latesc, pentru ca apoi sa se îngusteze catre vârful rotunjit. Când sunt îndreptate înspre fata, ele acopera ochii, dar, în general, nu îi depasesc prea mult.

GÂT : de lungime medie, cu musculatura puternica. Pe fata lui interioara, pielea este usor plisata. O usoara salba este tolerata.

CORP : de forma dreptunghiulara.

Linie superioara : dreapta.

Greaban : acceantat.

Spate : pornind dupa greaban, ele este drept, cu musculatura bine dezvotata.

Zona renala : la femele se tolereaza o regiune lombara un pic mai lunga.

Crupa: usor înclinata.

Piept : sternul nu este proeminent. Cutia toracica este lata, lunga si nu prea coborâta. Sectiunea transversala a cutiei toracice este ovala, aproape rotunda, pentru a asigura o buna capacitate respiratorie.

Linie inferioara si abdomen: abdomenul nu este decât usor ridicat.

COADA : este puternica si prinsa la semiînaltime. În repaus treimea inferioara a cozii este usor curbata în sus. Daca este posibil, ea depaseste cu unul, doi centimetri articulatia jaretului. În atentie, coada este ridicata deasupra nivelului spatelui, dar nu încovrigata. Coada nu se scurteza.

MEMBRE ANTERIOARE : sustin corpul asemenea unor coloane. Vazute din fata sunt paralele si destul de departate, datorita latimii pieptului.

Umeri : omoplat bine muscularizat, suficient de lung si moderat înclinat.

Coate : bine lipite de cutia toracica.

Antebrate : drepte si simetrice.

Labe anterioare : mari, cu degete strânse, puternice si cambrate. Cuzinetii plantari sunt grosi, fermi si rezistenti. Unghii solide, cât se poate de negre.

MEMBRE POSTERIOARE : în stationare, câinele este usor campat pe spate. Posterioarele sunt bine muscularizare.

Coapse : lungi.

Jareti : coborâti.

Metatarsiene : drepte si paralele.

Labe posterioare : mari, cu degete strânse, puternice si cambrate. Cuzinetii plantari sunt grosi, fermi si rezistenti. Unghii solide, cât se poate de negre. Pintenii trebuie sa fie eliminati.

ALURI : pas alungit, acoperind bine terenul. Nu merge niciodata cu pasi repezi si scurti. Trapul are o buna amplitudine. Galopul este extraordinar sustinut.

PIELE: de grosime medie. În special în zona gâtului ea este un pic relaxata, dar niciodata plisata. Pigmentatie de culoare închisa. Suprafetele fara par sunt negre.

ROBA:

Par : tot corpul, inclusiv partea inferioara a abdomenului, este acoperit cu par scurt, strâns, drept, stralucitor si bine culcat pe piele. Pe gât, pe greaban, pe fata posterioara a coapselor si pe fata inferioara a cozii, parul este mai lung decât pe celelalte zone corporale. Poate forma vârtejuri si creste. La atingere parul este dur. Subparul este prezent.

Culoare : culoarea de fond este negrul. Pe sprâncene exista întotdeauna un marcaj de foc, de culoare nu prea închisa, de forma unui punct. Pe bot si pe membre exista, de asemenea, marcaje de foc. Marcajele sunt întotdeauna bine delimitate de fondul negru. Pe bot poate fi gasit un marcaj alb; acesta poate lua forma unei dungi care merge pâna pe frunte, se prelungeste pâna la gât, formând un guler, poate continua pe front si pe piept, înglobând membrele pâna la labe. Poate exista, de asemenea, un marcaj alb la extremitatea cozii. Este de nedorit ca albul sa depaseasca 1/5 din suprafata corpului.

TALIE SI GREUTATE:

Înaltimea la greaban: 55-65 cm.

Nu numarul centimetrilor este determinant, ci armonia exemplarului si impresia generala.

Greutate: min. 25 Kg.

Pentru mai multe informatii despre aceasta rasa, va rugam sa ne contactati!

www.huntinginromania.com  +40744348950  vanatorulkris@yahoo.com  © copyright Vanatorul Kris